torsdag 17 mars 2011

Handledning 3, Fysik

Vår inriktning av fenomenet värme syftar på människan och dess kunskap om värmereglering vid olika temperaturer. Inför handledningstillfälle 3 diskuterade vi vilka frågor vi ville ha svar på av en fysiker. En fundering var:

– Hur kopplas vårt fenomen till fysik?

Vi skulle också vilja ha hjälp med förslag på experiment, vilka visar på hur vi håller värmen eller förhindrar avkylning (är det samma sak?). Samt hur kyls vi ner snabbast vid överhettning?

Krister Karlsson (handledare i fysik) menar att fysik handlar om att söka förklaringar till fenomen runt omkring oss. På vår fråga om hur vi ska kunna visa på värme svarar Karlsson att ”värme finns i allt”. Vi diskuterar människor och kläder samt hur olika material transporterar bort eller behåller värmen hos oss.

Karlsson ger oss förslag på flera böcker bl. a. Kropp och kläder, Broby - Johansson samt Försök med fysik, Persson och Almqvist & Wiksell förlag. I den senare hittar vi ett experiment som vi menar att vi kan använda oss av för att visa på vårt fenomen. Fem glasburkar i olika kläder (s. 82), experimentet går ut på att undersöka om olika kläder på burkarna gör att vattnet i dem blir kallt olika fort. Där är två frågeställningar

a) håller sig varmt extra länge.

b) kallnar så fort som möjligt.

Vi känner oss nöjda med handledningen och känner att vi nu kan övergå till lektionsplaneringen.

/Carola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar